Over Boxchainge

Boxchainge is opgericht door Lars Goessen. In zijn jeugd kwam hij zelf enkele problemen en obstakels tegen op school en in de omgang met zichzelf. De grootste uitdaging van Lars was: “wie ben ik versus wie wil ik zijn?” een innerlijke strijd waarvan hij de gevolgen heeft ervaren.  Een TV-programma over jongeren met problemen wakkerde bij hem een vuurtje aan. Hij herkende zichzelf in de deelnemers en besloot ook iets te willen betekenen voor jongeren zoals hij; hij maakte van zijn kwetsbaarheid een kracht; dat werd Boxchainge!

“Ik heb ook aan de tafel gezeten – maar praten was voor mij niet de oplossing- toen stapte ik de ring in en plotseling ontstond de confrontatie met mezelf- wie wil ik nou echt zijn? Wat zijn mijn krachten? Mag ik op deze krachten vertrouwen? Erna ben ik zelf in de hulpverlening gaan werken maar daar kwam ik juist weer aan tafel terecht.. iets wat mij niet hielp”

— Lars Goessen

Over Boxchainge

Visie & methode

Kracht van ervaren

Praten over problemen kan soms helpen, maar soms werkt dat juist averechts. Daarom gaan we bij Boxchainge weg van de gesprekstafel, de boksring in! Onze bokscoaching is een lichaamsgerichte interventie. Boksen is meer dan klappen uitdelen, het doet een beroep op je hele lichaam.  Niet “praten over” maar opnieuw contact maken met je gevoelens en emoties waarbij het lichaam centraal staat. Bokscoaching is een krachtige tool om opnieuw de verbinding aan te gaan met je lijf. Als het ware opnieuw leren luisteren naar je lichaam.

Kracht van verbinding

De manier waarop je bokst is vaak een afspiegeling van wie je bent en van hoe je je gedraagt buiten de boksring. Het vertelt je verhaal zonder dat je er woorden aan hoeft te geven. We zetten het boksen in als middel om te onderzoeken waar jij vast loopt in je dagelijks leven en waar je werkelijk naartoe wil. Dat kan gaan over je eigen gevoelens, je gedrag, je relatie tot anderen of je levensdoelen. Tijdens bokscoaching kom je in contact met jezelf en de boksring, maar ook met je boks-agoog. De boks-agoog is niet alleen je trainer, maar ook je spiegel op weg naar verandering.

Kracht van het hier-en-nu

Er is geen enkele bokser die 12 rondes wint zonder geraakt te worden. De vraag is; ga je focussen op mogelijke klappen die gaan komen, of durf je in beweging te blijven; te dansen in de ring? We zijn als mensen vaak geneigd om te focussen op wat geweest is, of op wat nog komen gaat. In de bokscoaching leer je om stil te staan bij het moment van nu en de mogelijkheden die daarin liggen. Tevens wordt er stil gestaan bij de kracht van gedachtes, die niet altijd helpend zijn, maar er wel mogen zijn. Het creëren van  ruimte voor bewustwording over wat je voelt, wat je kunt en wat je werkelijk wil is een mooie uitdaging in de ring!

Kracht van kwetsbaarheid

Bij Boxchainge staat je eigen kracht voorop. Daarmee bedoelen we niet zozeer fysieke kracht, maar vooral de kracht van je karakter en je persoonlijke eigenschappen. Die eigenschappen kunnen soms in de weg zitten, maar kunnen juist kwaliteiten worden door ze te erkennen en ze in te zetten in je dagelijks leven. De kracht van kwetsbaarheid vinden we heel belangrijk; dit is iets dat voor al onze coaches geldt. Iedereen krijgt te maken met worstelingen in zijn leven. Deze worstelingen kunnen leiden tot persoonlijke groei. Kwetsbaar durven zijn en eerlijk naar jezelf durven kijken is daarin een belangrijke waarde voor ons. Maak van jouw kwetsbaarheid jouw kracht!
over-2

Onze coaches

De boks-agogen van Boxchainge hebben niet alleen een achtergrond in de vechtsport, maar ook ruime professionele ervaring in de hulpverlening. Het team bestaat uit mensen die verschillende disciplines van vechtsport beheersen en ook verschillende disciplines binnen de (jeugd)hulpverlening hebben beoefend. Tevens zijn alle boks-agogen opgeleid door Lars om de GLOVES-Methodiek op een verantwoorde wijze in te zetten tijdens de bokscoachings.

Over - Lars

Lars

Oprichter en eigenaar, Boks-agoog

Lees meer over Lars

“Als 15 jarige puber heb ik mijn eigen uitdagingen gehad, waardoor ik in aanraking kwam met hulpverlening. Gesprekken aan de keukentafel hielpen mij destijds niet en mijn eigen proces startte pas toen ik begon met boksen. Boksen gaf mij inzicht in wie ik ben, wat mijn kracht is en hoe daarop durven te vertrouwen. Daardoor is een droom ontstaan; ik wilde binnen de  jeugdzorg & GGZ iets toevoegen voor jongeren die moeite hebben om aan tafel te vertellen wat hun uitdagingen zijn.

 Ik heb de opleiding Toegepaste Psychologie afgerond en ben momenteel de master Levenspsychologie aan de Open Universiteit aan het volgen.

Nu een tijdje onderweg, vraag ik mij af of Boxchainge mij ook als 15 jarige had geholpen. Hier kan ik nu met trots “ja” op antwoorden.”

Over - Britt

Britt

Boks-agoog

Lees meer over Britt

“Toen ik op mijn achtste mijn eerste stap in de dojo zette bleef het niet alleen bij kijken, maar beoefende ik al snel mijn eerste stoten en trappen gedurende mijn proefles kickboksen. In de loop der jaren heb ik mijn zelfrespect, discipline, motivatie, doorzettingsvermogen en het vertrouwen in mezelf zien opbouwen en groeien. Mijn doel werd om mensen in mijn omgeving ook bewust te maken van hun eigen persoonlijke ontwikkeling en de invloed daarvan op lange termijn. Middels mijn opleidingsachtergrond als Bewegingsdeskundige aan Fontys Sporthogeschool en Leefstijlcoach aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid ben ik elke dag op weg om eerdergenoemd doel te vervullen. Sinds 2021 ben ik daarom ook onderdeel van het team van Boxchainge.”

Over - Daphne

Daphne

Boks-agoog

Lees meer over Daphne

"Al van jongs af aan wist ik dat ik met jeugd wilde werken. In 2019 heb de HBO-opleiding Social Work afgerond. Als hobby heb ik een aantal jaar gebokst. Die sport heeft mij altijd veel rust geboden en op mentaal vlak sterker gemaakt. Toen ik in contact kwam met Lars, wist ik meteen dat ik heel graag deel uit wilde maken van Boxchainge. De combinatie van boksen en hulpverlening leek mij fantastisch. Ik vind het mooi hoe de vechtsport krachtig kan worden ingezet om aan specifieke doelen te werken. Zelfs voor jongeren die het moeilijk vinden zich open te stellen voor hulpverlening kan Boxchainge juist een enorme meerwaarde zijn; ze hoeven namelijk geen ellenlange gesprekken te voeren. Ik heb gemerkt dat Boxchainge veel (emotionele) veiligheid biedt, omdat al jouw gedachten en emoties er mogen er zijn. Samen kijken wij wat jij nodig hebt en hoe wij samen aan gerichte doelen kunnen werken. Geen woorden, maar bokshandschoenen!"

Over - Miguel

Miguel

Boks-agoog

Lees meer over Miguel

"Ik heb 15 jaar lang met grote passie aan kickboksen gedaan. Ik kon er mijn energie in kwijt, leerde mijn grenzen verleggen en onderzoeken hoe ik omging met de spanningen die daarbij kwamen kijken. Nadat ik mijn opleiding Sociaal Maatschappelijk Werk heb afgerond in 2006, heb ik 16 jaar in de hulpverlening gewerkt. Door middel van veel cursussen heb ik mezelf bijgeschoold en naast mijn vaste baan bij de JLVB sector heb ik als ZZP-er gewerkt binnen de jeugdhulpverlening. Via die weg ben ik beland bij Boxchainge.
Waar ik Lars vroeger privé tegenkwam in de sportschool, kwamen we elkaar nu tegen in de jeugdhulpverlening. Ik vind het heel mooi om nu aansluiting te kunnen zoeken met de jeugdigen en op zoek te gaan naar hoe hun dit ervaren en samen te zoeken naar waar we in dit proces mooie stappen kunnen maken."

Over - Kelly

Kelly

Boks-agoog

Lees meer over Kelly

Na een moeilijke kindertijd en jeugd, ben ik meerdere keren in aanraking gekomen met hulpverlening. Ik had vrij weinig hieraan, omdat niemand mij echt kon begrijpen. Deze hulpverleners hadden wel de boekenkennis, maar miste de levenservaring die ik wel had. Daarom besloot ik zelf de hulpverlening in te gaan omdat ik van mening was dat ik met mijn levenservaring van grote waarde kon zijn. Ik heb de opleiding Toegepaste Psychologie afgerond en na een jaar aan het werk te zijn geweest met dementerende ouderen, besloot ik mij in te schrijven voor de Master Mental Health. Dit verliep allemaal prima, tot in april 2015 een auto ongeluk kreeg. Het resultaat was tussen de 40-50 gebroken botten. Artsen zeiden dat ik nooit meer zou kunnen, als ik mijn voet niet liet amputeren. Uiteindelijk besloten voor een voet besparende operatie te kiezen en na 15 operaties en 7 jaar revalideren kan ik in principe alles weer. Ondertussen moest ik ook nog mijn master afronden en dit is in 2020 gelukt.

Maar na het halen van mijn diploma, voelde ik mij niet klaar om meteen fulltime het werkveld te betreden. Mijn leven had namelijk 6 jaar in het teken gestaan van revalideren en niet in het werkzaam zijn als psycholoog. Daarom besloot ik een werkervaringsplek te zoeken, zodat ik weer aan het ritme van werken kon wennen, maar ook weer vertrouwd raakte met het werkveld. Omdat ik zelf veel sport als uitlaatklep, ben ik in contact met Lars gekomen. Ik vind het ontzettend mooi om te zien hoe het boksen er voor zorgt dat de jeugdigen zich meer durven open stellen, dan ze aan tafel zouden doen. Nu wil ik jeugdigen helpen met zowel mijn professionele ervaring als mijn levenservaring.

Over - Maikel

Maikel

Boks-agoog

Lees meer over Maikel

"In 2014 heb ik de HBO-opleiding Social Work afgerond en in 2020 heb ik mijn Master Bestuurskunde behaald. Mijn werk bij de overheid, mijn sociale achtergrond en mijn jarenlange persoonlijke bokstraining maakten dat ik heel snel enthousiast was over de ‘GLOVES’ methodiek die bij Boxchainge wordt ingezet om samen met jongeren te komen tot groei en zingeving. Het lijkt tegenstrijdig, maar boksen is uitermate geschikt om mind, body and soul in balans te krijgen en zo meer gefocust en rustiger te worden. Gecombineerd met een coachtraject dat gericht is op je specifieke doelen, wil ik je erbij helpen om krachtiger in het leven te staan, je zelfbewustzijn te vergroten om grote en kleine uitdagingen aan te gaan.
Ik ben ervan overtuigd dat deze methodiek in mijn jeugd goed had aangeslagen. Helaas was die mogelijkheid er niet… Nu heb ik de kans om samen met jou dat verschil te kunnen maken!"

Over - Joost

Joost

Boks-agoog

Lees meer over Joost

"Nadat ik in 2016 mijn HBO-Social Work had afgerond , ben ik eigenlijk direct aan de slag gegaan binnen de Jeugdzorg. Ik heb op diverse woongroepen en een crisisgroep mogen werken. Door deze ervaring ben ik erachter gekomen dat je eigen ontwikkeling nooit stilstaat. In ieders leven komen veel momenten die ons vormen, zowel positief als negatief. Met een gezonde dosis weerbaarheid, zelfkennis, maar ook kwetsbaarheid kunnen wij hiermee omgaan. Dit is naar mijn mening ook hetgeen waar Boxchainge écht het verschil maakt en waarom ik blij ben om voor deze organisatie te mogen werken. Je bent weg van de tafelgesprekken en gaat in de actie, waardoor je letterlijk in de ring staat om te sparren met jezelf en de ander. De ‘’GLOVES’’ methodiek is dan ook geen gevecht met jezelf, maar een constante leeromgeving, waarbij je je lichaam, gedachten en gedrag leert herkennen waardoor er een mooie verandering kan gaan ontstaan."

Over - Guus

Guus

Boks-agoog

Lees meer over Guus

“Na jarenlang twijfelen heb ik in 2019 dan toch eindelijk het besluit genomen om mij in te schrijven bij een boksclub. Voor die periode waren er altijd gedachten die mij hiervan weerhielden zoals ‘is deze sport wel wat voor mij’, ‘kan ik het wel aan’ of ‘ben ik wel goed genoeg’. Na twee jaar intensief boksen kan ik zeggen dat de sport mij ontzettend heeft geholpen. Boksen gaf mij meer zelfverzekerdheid het leert mij (nog steeds) om uitdagingen aan te gaan en grenzen te verleggen. Ook heb ik mijn passie voor de sport kunnen ontwikkelen wat maakt dat ik sinds 2021 ook onderdeel uitmaak van Boxchainge. Als afgestudeerd HBO-er Social Work probeer ik mijn ervaringen vanuit mijn boks-achtergrond mee te nemen en zet ik in op een actieve werkwijze waarbij het persoonlijke proces van de jeugdige centraal staat. Gedurende mijn eerste periode bij Boxchainge heb ik gemerkt dat de ‘GLOVES’ methodiek die we binnen Boxchainge gebruiken een ander karakter laat zien van boksen. Een karakter waarbij ‘kwetsbaarheid’ krachtig maakt en kracht leidt tot verandering.

Over - Wendy

Wendy

GZ-Psycholoog

Lees meer over Wendy

"Ik ben bij Boxchainge betrokken als GZ-psycholoog bij bespreking van casuïstiek en bij de traumabehandelingen. Ik heb ervaring en kennis opgedaan op verschillende werkplekken met de doelgroep kinderen en jeugdigen binnen de GGZ, psychiatrie en Medische Psychologie en ook met volwassenen. Sinds 2018 ben ik equitherapeut/paardencoach. Tijdens deze opleiding heb ik ervaring opgedaan met het lichaams- en ervaringsgericht werken. In 2018 heb ik ook Boxchainge leren kennen en ik was meteen geïnspireerd door hun manier van lichaams- en ervaringsgericht werken. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat lichaamsgerichte interventies zeer krachtig zijn. Minder praten, minder stil zitten aan tafel in een kamer, maar juist vanuit de beweging een intense ervaring creëren, waarbij er contact gemaakt wordt met tegelijkertijd emoties, gedachtes en lijfelijke sensaties vanuit het hier en nu. Hierdoor ontstaat er inzicht, kan er gereflecteerd worden en een vertaalslag gemaakt worden naar het dagdagelijks leven. En op die manier kan er veerkracht opgebouwd worden."

Over - Marjo

Marjo

Administratie

Lees meer over Marjo

"Bij de start van het bedrijf heb ik, als moeder van Lars, direct aangeboden om de administratie van het bedrijf te voeren. In het verleden heb ik jaren bij de Belastingdienst gewerkt, met als taak het aanpakken van mensen die vonden dat ze geen belasting hoefden te betalen, de zogenaamde vrijplaatsen( criminele circuit). Ik maakte de worstelingen van Lars, met name zijn zoektocht naar zijn eigen ik en zijn problemen in zijn puberteit van dichtbij mee. Maar ik heb ook zijn ontwikkeling en groei gezien. De sport, en zeker het boksen heeft gebracht waar hij nu staat. Het runnen van zijn bedrijf Boxchainge! Als moeder kan ik dan ook zeggen:” Verlies nooit de moed, want ook voor jou gaat de zon weer schijnen!"