Systemische Bokstherapie Sessies: Samen werken aan veerkracht

Soms blijkt dat, ondanks de stappen die een jongere zet in zijn of haar persoonlijke groei, de belemmeringen in het dagelijks leven blijven bestaan. Dit kan voelen als een onzichtbare last, zowel voor de jongere als voor de omgeving. Ook ouders en andere betrokkenen merken soms dat de stappen niet het gewenste effect hebben op de dynamiek binnen het gezin of de bredere leefomgeving.
Jongeren maken deel uit van een systeem – een gezin – waarin patronen en interacties een grote rol spelen. Daarom kijken we verder dan alleen het individu en betrekken we het hele gezinssysteem in het proces. Met systeemsessies richten we ons op de gezinsdynamiek en de onderliggende patronen die de groei en ontwikkeling van de jongere beïnvloeden. We starten met een systemische analyse om inzicht te krijgen in de onderliggende patronen binnen het gezin, gebaseerd op de principes uit De Fontein van Els van Steijn. Drie belangrijke thema’s helpen ons om deze dynamieken beter te begrijpen:
- Erbij horen – Iedereen heeft een plek binnen het familiesysteem. Wanneer een gezinslid onbewust wordt buitengesloten of een moeilijke geschiedenis niet wordt erkend, kan dit invloed hebben op de dynamiek en zorgen voor conflicten of weerstand.
- Plek en ordening – Een evenwichtig systeem ontstaat wanneer iedereen op de juiste plek staat. Als de natuurlijke ordening verstoord is – bijvoorbeeld wanneer een kind emotioneel voor een ouder zorgt – kan dit leiden tot spanning en overbelasting.
- Balans in geven en nemen – Gezonde relaties draaien om evenwicht. Wanneer een gezinslid structureel meer geeft of juist neemt, kan dit leiden tot spanningen en blokkades. Inzicht in deze patronen helpt om meer balans te creëren.
Door samen te onderzoeken hoe interacties verlopen en waar mogelijke knelpunten zitten, ontstaat er ruimte voor inzicht, begrip en verandering. Dit helpt de jongere om steviger in zijn of haar schoenen te staan en de veerkracht te vergroten.